TRACTAMENT LÀSER PER REJOVENIR LA PELL

TRACTAMENT LÀSER PER REJOVENIR LA PELL

Tractament làser per rejovenir la pell: innovació al teu servei

Els signes del pas del temps a la pell es reconeixen fàcilmente: alteracions en la pigmentació, alteracions en la textura de la pell amb pèrdua de fermesa i aparició d’arrugues més o menys profundes. En els últims anys, el tractament amb làser per rejovenir la pell ha esdevingut el tractament estrella per a millorar la pell.

Què és el resurfacing?

El terme resurfacing es pot traduir com a retexturitzar o, literalment, fer emergir una nova superfície.  Aplicat a la pell, això s’aconsegueix eliminant la capa més superficial per tal de provocar una regeneració que es traduirà en una matriu dèrmica millor organitzada (formació de nou col·lagen que millorarà les arrugues i la textura) i una normalització de l’epidermis (millora de la pigmentació i també de textura). En les últimes 2 dècades el làser s’ha posicionat com la millor opció per rejovenir la pell, encara que els tipus de làser utilitzats han anat variant.

El resurfacing ha anat canviant….

Els primers làsers utilitzats per a la resurfacing fa aproximadament 20 anys van ser làsers ablatius (CO2 o Erbium Yag).  Aquests làsers provoquen l’eliminació de la capa més superficial de la pell (epidermis) que, encara que molt precisa, no està exempta de riscos. Els primers làsers causaven l’eliminació contínua de tota l’epidermis causant una ferida significativa en tota la zona de la cara on s’aplicava el tractament. Aquesta ferida trigava setmanes a curar  (evitant el retorn a la normalitat durant setmanes) i tenia un risc significatiu d’infeccions, cicatrius inestètiques o alteracions de la pigmentació. El resultat, quan aquestes complicacions no es donaven, era molt satisfactori. Posteriorment, i per minimitzar aquests riscos, van aparèixer els làsers fraccionats ablatius.  Aquests làsers  combinen columnes de pell tractada amb làser (on apareixerà la ferida) espaiades entre si per columnes de pell no tractada i intacta. És el resurfacing fraccionat.  A partir d’aquesta pell no danyada pel làser comença el procés de curació. Això fa que el procés de curació sigui molt més ràpid i la “quantitat” de pell danyada pel làser menor,  minimitzant així els riscos esmentats.  El resultat estètic, encara que una mica menor, és molt bo i el retorn a la normalitat més ràpid (al voltant d’1 setmana).

Però la demanda de tractaments més segurs i sense baixa laboral està creixent. A més, els tractaments antienvelliment també són desitjats per persones més joves,  amb la pell no prou deteriorada com per arriscar tractaments molt eficaços però amb risc de complicacions. Així sorgeix el resurfacing fraccionat no ablatiu,  que emet columnes de calor que es tradueixen en columnes de dany a la dermis sense causar ferida a l’epidermis. L’efecte és la formació de nou col·lagen que millorarà la textura i les arrugues fines de la pell i també és eficaç en alteracions de la pigmentació. Com que no hi ha ferida, aquest làser no implica baixa laboral i la tornada a la normalitat immediata.

Només resurfacing ?  

Depenent de l’aspecte predominant a millorar, podem utilitzar altres làsers o fins i tot combinar-los. Utilitzem làsers per tractar taques solars quan aquestes predominen (link-ho a lentigos làser), , utilitzem làser de CO2 ablatiu si hi ha lesions berrugoses (com queratosis seborreiques)  o fins i tot utilitzem aquest làser per tractar les arrugues més profundes.

Però si estem davant d’ un envelliment lleu o moderat, amb alteració difusa de la pigmentació, alteració de la textura de la pell amb porus dilatats i presència d’arrugues fines, podem aplicar un làser fraccionat no ablatiu que millorarà la pell globalment, el ja comentat resurfacing fraccionat no  ablatiu.

Quantes sessions es necessiten?

En el cas del resurfacing ablatiu, la pell està fabricant col·lagen durant mesos de manera que no es necessiten noves sessions fins almenys 12-18 mesos després.

En el cas del  resurfacing no ablatiu, molt menys agressiu, es requereixen diverses sessions separades per mes, mes i mig. El nombre de sessions depèn de l’estat anterior de la  pell, però els estudis mostren una millora de la qualitat de la pell en tots els pacients tractats després de 2 sessions.

REFERÈNCIES