TRACTAMENT LÀSER PER A CICATRIUS D’ACNE

TRACTAMENT LÀSER PER A CICATRIUS D’ACNE

Tothom que ha patit acne més o menys rebel ho sap: l’acne deixa cicatrius que són difícils d’eliminar. El tractament amb làser per a les cicatrius de l’acne és la millor manera de millorar aquestes marques. Aqui t’ho expliquem.

Què és l’acne?                                     

És una malaltia inflamatòria de la unitat pilosebàcia que provoca l’aparició de barbs  (punts  negres), lesions inflamatòries (grans vermells amb o sense pus) o quists. Normalment es produeix a la pubertat i es resol cap a la tercera dècada, encara que pot persistir o aparèixer a l’edat adulta. A Espanya sembla afectar el 80% dels adolescents i entre l’11-12% de les dones adultes.  (AEDV 2015, a la guerra)

Per què es produeix?

Durant la pubertat, i com a resultat dels canvis hormonals típics d’aquesta etapa, les glàndules sebàcies de la pell augmenten de mida i augmenten la producció de secreció sebàcia (una capa “oliosa” que quan funciona bé ens protegeix del medi extern). Aquest material sebaci està colonitzat per una bactèria (Cutibacterium acnes) que forma part de la flora normal de la pell.

En les persones amb acne la composició del material sebaci està alterada, afavorint encara més el creixement de C.acnes.  A més, el conducte excretor de la unitat pilosebàcia no funciona bé, s’obstrueix, provocant l’aparició de barbs. Aquest entorn ric en greixos que constitueix el material sebaci permet a la bactèria alimentar-se i proliferar. Això causa una resposta inflamatòria que es tradueix en la presència de lesions inflamatòries (grans vermells amb o sense pus).

L’acne té una base genètica (com és la nostra pell i com funciona està regulada genèticament) tot i que l’entorn pot modular-la. Els climes càlids i humits afavoreixen l’acne, la cura higiènica i cosmètica de la nostra pell també és important i, encara que els estudis que vinculen l’acne i la dieta són controvertits, sembla que abusar de sucres, lactis i greixos saturats empitjoren l’acne.

Quins tipus d’acne hi ha? Quin és el teu tractament?

Depenent del tipus de lesió predominant l’acne es pot classificar en:

  • Acne comedonià
  • Acne inflamatori
  • Acne nòdulo-quístic

Els tractaments varien en funció del tipus d’acne. Les formes més comuns d’acne són les més lleus que es poden controlar amb tractaments tòpics (cremes que apliquem a la pell). Disposem de diferents ingredients actius que podem combinar. Les formes moderades i greus sovint necessiten tractaments orals (alguns tipus d’antibiòtics i un derivat de la vitamina A – isotretinoïna-).

Per què és important tractar l’acne?

L’acne té un impacte psicològic significatiu durant la fase de lesió activa que acostuma a presentar-se durant l’adolescència (un període vital ja complicat en si mateix pels canvis físics i emocionals que es produeixen). Però també pot causar estrès psicològic més enllà de l’adolescència si es produeixen cicatrius que duren tota la vida.

Totes les cicatrius són iguals?

No. La majoria de les cicatrius de l’acne facial són atròfiques (enfonsades). En funció de la  forma i profunditat poden ser:

  • Tipus “punxó de gel”: són puntiformes, de menys de 2 mm de diàmetre i profundes.
  • Tipus “furgoneta”: són ovalades o rectangulars de més de 2 mm de diàmetre. Poden ser poc profundes (<0,5 mm de profunditat) o profundes (> 0.5mm).
  • Tipus “Rolling” o ondulacions. Cobreixen més extensió de pell, no tenen vores afilades i donen a la superfície de la pell un aspecte ondulat.

Quin és el tractament de les cicatrius atròfiques de l’acne?

El tractament depèn del tipus de cicatriu, la profunditat i l’extensió de la mateixa. En la majoria dels casos el pacient té diferents tipus de cicatrius per la qual cosa s’han de combinar diferents tècniques. Hi ha múltiples tractaments, però els que s’han demostrat que ofereixen un millor perfil de risc-benefici són els làsers. L’objectiu del tractament amb làser per a les cicatrius atròfiques de l’acne és fabricar nou teixit dèrmic per “omplir el buit” que la cicatriu ha deixat. De vegades hem de combinar-los amb subcisió, una tècnica que consisteix a alliberar el teixit fibrós que està sota algunes cicatrius.

Quins tipus de làser utilitzem?

Utilitzem làsers que actuen sobre la dermis per induir la fabricació de nou col·lagen. Per a això disposem dels següents làsers:

  • Làser fraccional no ablatiu (1550nm). Útil per a cicatrius poc profundes, és un làser que emet columnes de llum que escalfen la dermis sense causar ferida a l’epidermis per tant,  no provoca crostes. Aquesta calor desencadena les reaccions necessàries per a la fabricació de nou col·lagen. Després de la sessió la pell està vermella i una mica inflada però aquest efecte es resol en 24-48 hores.
  • Làser ablatiu de CO2. Podem utilitzar-lo en mode clàssic per destruir la cicatriu existent i així provocar una ferida controlada que culminarà en la fabricació de nou col·lagen o en mode fraccionat, emetent columnes làser que provocaran danys a la pell alternants amb columnes de pell intacta afavorint així la curació i minimitzant el risc d’efectes no desitjats. Aquest làser és més “agressiu” que el làser no ablatiu, però els resultats són millors en menys sessions. L’utilitzem en cicatrius amb cert grau de profunditat. Aquest làser, deixa una costra que triga al voltant d’una setmana a curar.
  • Picolaser 1064 nm fraccionat. Especialment indicat en pell fosca amb tendència a la hiperpigmentació. Ens ajuda en cicatrius atròfiques i també en taques hiperpigmentades (fosques) que solen aparèixer en pells morenes o fosques després de processos inflamatoris com l’acne. Aquest làser provoca vermellor i inflor que triguen unes 48 hores a desaparèixer.
  • Làsers vasculars (532 nm i 532/1064 nm pols ultra-curt “Gènesi”). Els utilitzem combinant-los amb els anteriors quan la cicatriu també té un component vascular que es tradueix en una coloració vermellosa.

El tractament amb làser per a les cicatrius de l’acne és indolor?

Els tractaments es realitzen amb anestèsia tòpica (crema anestèsica) pel que la tolerància és molt bona. Quan es realitzen extensos tractaments làser de CO2, es proporciona aire fred a la zona durant el procediment augmentant el confort.

El tractament amb làser per a les cicatrius d’acne les fa desaparèixer?

No. Qualsevol cicatriu no desapareix i el grau de millora depèn del tipus de cicatriu i la capacitat individual de fer col·lagen. Tot i que el tractament amb làser per a cicatrius és el més eficaç, les cicatrius més profundes milloren entre un 30 i un 60%. Aquestes millores provoquen un alt grau de satisfacció entre les persones amb cicatrius d’acne. 

Quantes sessions làser per al tractament de cicatrius són necessàries?

El nombre de sessions depèn del tipus de cicatrius, la seva profunditat, la tècnica utilitzada, la capacitat de cada persona per fabricar col·lagen i les seves expectatives.  El làser no ablatiu requereix més sessions que làser ablatiu, però el risc d’efectes secundaris és menor i el temps de tornada a la normalitat és pràcticament immediat. En canvi, el làser ablatiu (CO2) és més eficaç, requereix menys sessions, però el risc d’efectes secundaris és més alt i el temps de tornada a la normalitat més llarg (5-7 dies).

El pla de tractament s’ha de fer conjuntament, metge-pacient, depenent de les preferències i necessitats del pacient.

Quins són els efectes secundaris del tractament de cicatrius làser?

Depèn del tipus de làser. El làser fraccional no ablatiu causa vermellor i inflor que dura unes 48 hores. En casos molt rars es pot produir hiperpigmentació (taques fosques), reversible en poques setmanes. El làser ablatiu de CO2 causa crostes que poques vegades, com qualsevol ferida, podrien infectar-se. Per aquest motiu quan fem tractaments extensius  (resurfacing) pautemtractaments antibiòtics preventius. El làser de CO2 també té més risc que el fraccionat no ablatiu  de fer hiperpigmentacions (taques fosques) o eritema (vermellor) que són reversibles en unes setmanes.

Quan es veuen els resultats del tractament amb làser per a les cicatrius d’ acne?

Com ja hem explicat l’objectiu del tractament amb làser és la fabricació de nou col·lagen. Això porta temps. Sabem que, encara que variable, el temps per a la fabricació màxima de col·lagen és d’uns 3 mesos i pot durar fins a 1 any. Així doncs, el resultat no és immediat, però persisteix en el temps; el pacient està  millor a l’ any que al mes del procediment.  El tractament amb làser per a les cicatrius de l’acne és una cursa de fons.

Sigui quina sigui la condició de la teva pell després de l’acne, des de la nostra consulta a Sabadell i Barcelona podem ajudar-te a millorar-la.

Referències

Boen et al. A review and update of treatment options using the acne scar classification system. Dermatol  Surg  2019;45:411–422

Dai et al. Efficacy and safety of ablative resurfacing   with a high  energy 1,064 Nd-YAG Picosecond-domain laser for the treatment of facial acne scars in Asians. Surg  Med Lasers . 2020  June;52(5):389-395